Denna lättlästa bok kommer hjälpa dig att tänka klart kring djur.

Du kommer fråga dig själv, ”Varför har jag inte tänkt så här innan?”

Att äta etiskt - En granskning av moralen kring att äta djur


by

Gary L. Francione &
Anna Charlton

Häftad:

Adlibris,

Bokus

Prof. Gary L. Francione och Prof. Anna Charlton, som är veganer sedan länge, förklarar varför vår användning av djur för mat motsätter sig den generella moraliska intuitionen om att skada djur i onödan är fel. De tar itu med de 30 vanligaste frågorna och invändningarna angående en vegansk kost, och visar på att ingen av våra ursäkter för att äta djur fungerar. Full med tydliga, sunda tankar kring djuretik, utan krånglig och abstrakt teori, kommer denna bok att förändra hur du tänker kring det du äter.

Vi håller alla med om att djur betyder något moraliskt sett och att det är fel att utsätta djur för onödigt lidande och död. Trots att vi inte håller med varandra om huruvida vissa specifika fall av djuranvändning är nödvändiga eller inte, så är det klart att nöje, bekvämlighet och underhållning inte kan ses som acceptabla anledningar till att skada eller döda djur eftersom de inte utgör en nödvändighet. Vi blir illa till mods av aktiviteter som hundslagsmål, där djur blir skadade på grund av att det ger nöje åt vissa människor, som den kända amerikanska fotbollsspelaren Michael Wick var delaktig i.

Så hur kan vi rättfärdiga det faktum att vi dödar miljarder landdjur och fiskar varje år för mat? Även under de mest ”humana” omständigheter leder vårt utnyttjande av djur för mat till lidande och död. Vi kan inte rättfärdiga vårt deltagande i allt detta våld genom att hävda att det är nödvändigt. Dietister har under lång tid känt till att mat baserad på djur inte är optimal för vår hälsa. Tvärtom, en mängd empiriska data pekar på att den kan vara skadlig för vår hälsa. Även om det skulle finnas olika åsikter över hur skadlig den är, så finns det en bred samsyn att djurprodukter inte är nödvändigt. Dessutom är djurbaserat jordbruk en ekologisk katastrof och ansvarar för vattenförorening, luftförorening, skogsskövling, jorderosion, global uppvärmning och andra miljöskador. Djurbaserat jordbruk är inte nödvändigt för att föda världens befolkning; tvärtom, det bidrar avsevärt till fattigdom och svält genom ineffektiv användning av odlingsmark, växtföda och dricksvatten.

Vår goms njutning är det enda rättfärdigandet vi har för orsakande av lidande och död för miljarder djur som vi dödar för mat varje år. Vi njuter av smaken av animaliska produkter som kött, fisk, mejeriprodukter och ägg. Men hur skiljer sig detta, moraliskt, från någon som Michael Vick som säger att han gillar att titta på när hundar slåss? Vissa människor gillar att sitta runt en ring och titta på när djur slåss. Resten av oss njuter av att sitta runt en kolgrill, grilla djurlik som föddes upp för att lida och dö för att hamna på våra tallrikar. Vad är skillnaden mellan en person som arrangerar hundslagsmål som Michael Vick och resten av oss som äter djurbaserad mat?

Den här boken visar att, även om det kan finnas en psykologisk skillnad, finns det ingen skillnad som spelar roll moraliskt. När vi konsumerar animalisk föda, utsätter vi djur för onödigt lidande och död. Vid närmare granskning är inga av de argument som vi tror kan rättfärdiga eller försvara detta beteende giltiga.

Författarna argumenterar övertygande att den moraliska skyldigheten att äta en vegansk kost följer av vår konventionella visdom om djur. Det spelar ingen roll vad du tycker om djurrättsteori, eller om du känner, som de flesta människor, att människor är viktigare än djur. Om du tror att djur betyder något moraliskt sett - om du förkastar tanken på att djur bara är saker – då leder din övertygelse dig till en vegansk kost. Som du kommer att se finns det inget ”extremt” med veganism; vad som är extremt är motsägelsen mellan vad vi säger att vi tror på och hur vi agerar i fall där djur är berörda.

Är den här boken för dig?

  • Har du någonsin tyckt om ett djur, eller haft ett husdjur som varit en del av din familj?

  • Anser du att djur betyder något moraliskt sett?

  • Har du någon aning om var dina djurbaserade produkter kommer ifrån?

  • Är du bekymrad över behandlingen av djur på djurfabrikerna?

  • Köper du "burfria" ägg, "ekologisk" mjölk eller "frigående” kött"?

  • Har du funderat på att bli vegetarian?

  • Är du redan vegetarian av moraliska skäl?

  • Har du funderat på att bli vegan?

  • Har du nära vänner eller familj som är veganer och vill du förstå deras val?

  • Är du redan vegan och vill lära dig att på ett effektivt sätt svara på frågor?

Om du har svarat ”Ja” på någon av dessa frågor, är den här boken för dig. Tveka inte – köp den nu!